El municipi

Ultramort pertany a la comarca del Baix Empordà. Trobem el poble damunt un turonet de forma allargassada N-S. a 29 m d’altitud, al marge dret del riu Ter i a 2 km de distància. El terme municipal limita al nord amb Verges; a migdia amb Parlavà; a llevant amb Serra de Daró, i a ponent, amb Foixà. Arran del nucli urbà passa la carretera de La Bisbal d’Empordà a Figueres.

L’extensió municipal és reduïda (4,5 km²) i permet conrear unes 300 hectàrees, essent els cultius més extensos el farratge, la userda, el blat de moro, el blat i actualment també algunes parcel·les d’arbres fruiters, majoritàriament pomeres.

La població, de 60 cases, s’havia dedicat enterament a l’agricultura i a la ramaderia. Actualment, amb la pagesia en decadència, només queden unes 8 o 10 famílies que persisteixen en la tasca de la cria de bestiar estabulat en granges, majoritàriament boví i porcí. Però també queden encara dos ramats d’ovelles…

El territori és drenat per dos recs (traient) que mantenen dessecats uns antics estanys a banda i banda (NW i SE) del poble i aquests traient desguassen a la riera Nova, que travessa de ponent a llevant fins a convertir-se en afluent del riu Daró ja entrat el terme de Llabià.